Friday, May 27, 2011

Bridgnorth Shropshire


Bridgnorth főutca

lefelé a felső városból


babaház bolt

sok száz év terhe

sok százéves kő ablak

Severn folyó hídja

alsó és felső város, közte a folyó

kiránduló vonatok

öreg bőröndök dekorálják az állomást

ennyi maradt a várból


sikló

Letekintve a folyóra a felső városból

Londonból, csak hogy változatos legyen az életem felmentem 10 napra dolgozni Anglia szívébe, Birminghamtől nyugatra, egy 1100 éves kisvárosba.
Bridgnorth a Severn folyó partján fekszik, ill. tornyosul fölé. Pici kis antik városka, amit mintha elfelejtettek volna, kb. 300 m hosszú az egész, több száz éves házakkal, a hegyek között. Az alsó városból a dombtetőn lévő felsővárosba akár egy kis siklón is felmehetünk ami szintén bájos az ütött-kopottságával. Vonat sem jár erre, csak turisták utaznak a régi gőzösön pár városkányi távot. Hihetetlen csend van lent az alsó városban ahol én laktam, csak a folyó partról a rengeteg liba gágogása hallatszik és a gőzmozdony fújtatása. Ja és harangszó! Ennyi idilt egy helyen még nem is láttam, mintha visszakerültem volna a gyerekkoromba, vagy valaki máséba. Olyan illatos és tiszta levegője van, amit még nem is éreztem. A felső város nagyon hangulatos a maradék várfallal, templomokkal és város kapuval. Tele turistával, pedig még nincs is szezon.

Londoni napok

Beatles bolt kirakata a Baker Streeten

tipikus

csúcson

egy kis ábrándozás

British Múzeum,


Notting Hill

esti fények

naplementekor

én is felültem

van névjegyem tőle :-)
1 hétig Londonban dolgoztam, Westminsterben, a Regent Park közelében, nagyon szép helyen, pálmafás utcában.
Előbb mentem pár nappal, hogy meghódítsam a várost, a Phoenix Hostelben szálltam meg, ami nagyon jó helyen volt, és amire szükségem volt annak megfelelt.
Pl. jót aludtam, 1 fontért reggeli, tizen valahány fontért per éjszaka. Megemlíteném még, hogy érdekes embereket lehet megismerni és új barátságokat kötni. Jó helyen is volt a Hostel, Birminghamből jöttem és a vonat kb. 2 sarokkal arrébb állt meg, a London/Marylebone állomáson. Még 2 sarokkal arrébb pedig a Baker Street. Nem részletezem, csak felsorolom miket néztem meg, kívülről vagy belülről: Sherlock Holmes Múzeum, Madam Tussauds, Tate Gallery, British Museum, National Gallery, The Globe Theatre, St.Paul's Chatedrale, London Eye, Parliament, Big Ben, Westminster Abbey, és végig csavarogtam a Regent és Oxford streeteket, ja és még elugrottam Notting Hill-be is és még tuti kihagytam ezt-azt. Szóval halál fáradtra kóvályogtam magam Londonban, nem is akartam többet látni, főleg mert nagyon drága minden belépő huszon fontokba kerül egy népszerűbb múzeum, kivéve azt a hármat ami ingyenes. Hétfőn meg kezdtem a melót, ami nagyon jó helyen volt Westminsterben, a St. John's Wood metrómegállónál, igy esténként 4 megállóval máris a Big Ben tövében voltam, átsétálva a hídon a Temze felett, piritott karamellás mogyorót eszegetve, fotóztam a naplementét. Kijártam a Westminster St.John's könyvtárába elolvasni a leveleimet, mert nem volt feltöltve a stickem a könyvtárban meg ingyenes net van. Sose legyen rosszabb melóm.