Tuesday, January 11, 2011

Haza ugrom 4 napra


Birmingham látképe kedvenc dombomról Wittonban
Reggel 8-kor még csak kezd világosodni, elég nyomasztó, de ma utána olyan szép napsütés lett, és olyan fények, friss széllel, amelyik a tél végét szokta jelezni, hogy van remény, lesz még tavasz! Ezen a héten a Ward End-en dolgozom. Kellemes munka, tetszik. Eddig. Emeleti szobám ablaka a nagy kertre néz, nem is látni nagyon a végét, erdőfélébe torkollik. Délelőtt egy helyes mókus kíváncsiskodott a teraszon többször is, aztán harkály szaladta körbe a nagy cseresznyefát. Valamelyik szomszéd óriás fehér macskája vonult át utána. De mesélték, hogy láttak már itt a kertben rókát is és nyulat is.         Ez a jó az angol városokban, hogy a lakóparkok nagyon lazán vannak szétszórva, sok természetes parkkal, tóval, erdővel köztük. Hátránya hogy nem lehet elmenni gyalog sehová. Megrendeltem este a repjegyem, 1 hét múlva hazamegyek 4 napra Pestre. Visszafelé még nincs meg, remélem ma sikerül azt is megvennem, ha visszajön a net. ahhhh….mindig van valami izgalom. Csak az ára miatt izgulok. Mikor egy hete néztem az árakat a Wizzairen, ez a jegy (London/Luton-Budapest) 16 font volt. Tegnap már 24-ért tudtam megvenni, bár a végösszeg 1 csomaggal (+13 font) stb. 42 font lett. Kis magyarázat miért külön veszem meg és nem oda-vissza a jegyem. Mert hazafelé van ugye egy hatalmas bőröndöm, visszafelé meg semmi. Odafelé ezért 13 fontért veszek csomagfeladást, de kétszer számolják. Nem találtam olyan opciót, hogy külön lehetne jelölni, ezért visszafelé is felszámolnak a csomagfeladásért 13 fontot nekem feleslegesen. Vagy más ötlet?

Sea-Life Centre Birmingham

Bejárat



tigris cápák
oriás teknős a fejünk felett
Szép napos idő volt, összekaptam magam délelőtt, hogy bemegyek a belvárosba. Anikó az utolsó percben csatlakozott hozzám. Leszálltam a Colmore Row-n és az 50 pennys tojásos bagettemmel indítottam éhenhalás ellen később jó lesz. Onnan átfésültem a TK-Max-et, gazdagabb lettem egy szuper fakanállal 4 fontért aztán egy hajbeszárítóval 7-ért. A Bullringnél találkoztunk újra, én be a Primark-ba, Anikó a Pizza Hut-ba. Onnan végig a New Streeten fel a városháza felé le a csatornákig. Közben megnéztük kedvenc modern képeinket a kedvenc galériánkban a Symphony Hall épületben. A hídon átmenve felfedeztünk egy szép kis sétáló városrészt kávézókkal és a Sealife Centre-t. Be is mentünk, végig néztük a halakat, kár, hogy nem lehetett vakuval fotózni, mert azzal lett volna az igazi. Beültünk a 4 D moziba is. Pont kijött egy csoport, de nekünk kettőnknek is elindította a srác a filmet. Ott ültünk a mozi közepén. A 8 perces film természetesen a halakról szólt fizikai effektekkel, amit a bőrünkön éreztük. Mikor hajóval repesztettünk, akkor fújt a szél, repült a hajunk, mikor bálna fújt egyet vagy csapott a farkával akkor vizet spricceltek ránk. Aztán még rengett a székünk többször is, hirtelen hanghatásokkal cifrázva, enyhe áramütéssel és villámokkal mikor elektromos hüllők támadtak. Mivel ezek hirtelen történtek, természetesen sokkoló szándékkal, a hanghatásokhoz mi is hozzátettünk időnként. Végül is jól szórakoztunk, bár én a Camponában Pesten nagyon halakra és gazdagabb állatvilágra emlékszem, a cápáink és az üvegfolyosós medencénk is jóval nagyobb. Azért kellemes program volt mindenképp egy spontán januári vasárnap délután.

Csatorna




Egyik nap vásárolni mentünk a Tescoba Andival. A csatorna parton ami az út mellett folyik, most nem volt egy madár sem, ellenben olajszagot lehetett érezni. A víz teteje szivárványosan csillogott, vastagon befedve olajjal. Nagyon szomorú látvány volt. Korábban láttam itt szürke gémet és sok vadkacsát. Remélem időben elmenekültek. Másnap már tiszta volt a víz szerencsére.

Egyéb angolságok és pókok


pókunk pohárral leboritva
Én is többször leforráztam ill. megfagyasztottam a kezem már a két külön csap alatt, mint mindenki, pedig nem vagyok kezdő. A madzagos villanykapcsolóval kb. másodszorra sikerül fényt varázsolnom, persze a magzagot jóval a fejem felett fogom meg, nem a koszos részénél. A WC tartály kilincse nekem is csak kb. harmadszorra zúdítja le a vizet. Erről nincs is mit többet írni.
Egy másik dolog, ami sokkolja főleg a női nemet, az a pókok mérete Angliában. Nálunk még nem is láttam ekkorákat. Az én old lodge-omban vakolatlan terméskő fal van a szobán belül is, tele jókora résekkel. Az ősszel mikor ideköltöztem, az első öt percben találkoztam eggyel. Hatalmas volt, és ijesztő. Rögtön bebújt az egyik résbe és eltűnt. Az ágyam fejvégénél is van egy jókora rés, elporosodott pókhálóval, ekkorába több madárpók is beleférne. Csak reménykedtem első éjszaka, hogy nincs lakója a résnek és nem esznek meg reggelre. Aztán több fórumon is olvastam, hogy ez a nagyméretű pók teljesen tipikus az egész Királyságban. (Nem véletlen ihlette meg a Harry Potter íróját is) Másik élmény, mikor kinyitod a szobád ajtaját mikor hazajössz és kapsz egy hatalmas pókháló pakolást az arcodba, aminek a közepére elképesztő gyorsan, mint egy nagy W betű ereszkedik le egy pók. Egyik este Andival a konyha előtt a szőnyegen üldögéltünk, mikor egy hatalmas pók elszaladt mellettünk és megállt. Ilyedten felugrottam, Andi visongott, hogy nehogy agyon agyoncsapjam, én mint akit kilőttek pattantam fel de csak a gépemért mentem, hogy megörökítsem. Olyan gyorsan szaladt, hogy egy képen sincs rajta! Mindig kiszaladt a képből. Nagyon gyorsak, hosszú vaskos lábaikkal. Végül sikerült egy pohárral leborítani és úgy lefotóznom. Andi utána kivitte a szabadba és elengedte. Valaki mesélte, hogy majd ha bejön a jó idő, akkor napi 4-5 pók is megfordul a szobánkban. Ahhh….lesz majd visongás. Részemről is.  

Thursday, January 6, 2011

Már megint kaja és "kőleves"

zöldborsó óriás garnéla és palacsinta ananásszal
zöldborsó és óriás garnéla még nyersen


scottish porridge az ablakomban

"kőleves" cider és apple pie


Ma jó kis vacsoránk volt itt a Lodge-ban, Andi hívott, hogy egyek vele egy kis rizseshúst, oké mondtam és vittem az üres tányéromat. Vegyes zöldségekből csináltunk hozzá előételt oliva olajjal, citromlével tengeri sóval. Ani is épp főzött és tett a tányérunkra besameles zöldségeket és rántott csirkecombot, Lejött Dóri is hozott párolt zöldségeket.....előkerült még egy üveg cider, nekem meg volt apple pie-om. El is neveztem a vacsorát 'kőlevesnek" mert a végére tök jó lett pedig csak egy üres tányérral kezdtem. :-)) Aztán dumáltunk még egy jót fent nálunk.
Anikó hívott szinházba, de nem mentem el, most mesélte milyen jó volt, a Titkos Kert musical-t nézték meg.

Este át a városon Birminghamben

várom a 7-es buszt

egyedül ülök a metrón

Bullring

Colmore Row buszmegálló

Bullring este

Monday, January 3, 2011

CrossCountry

Yorkban vonatra várva


Újra itthon vagyok. Reggel az első vonattal húztam haza B'ham-be. 7.10kor már taxival mentem Northallertonba, onnan vonattal Yorkba, onnan a crosscountry vonattal Birminghambe. Na most végre nappal utaztam, láttam a tájat. Lankás mezőkön repült a vonat nagyon élveztem, 2 óra alatt megérkeztem, ma minden pontos volt. A táj szép egyébként, tetszik hogy az angolok felszabdalják élő sövényekkel és fasorokkal a mezőket, egyiken birkák legelnek, kék vagy rózsaszin festett foltokkal a fenekükön, másik mezőn egy kis tóban kacsák úsztak, vagy lovak, golfpályák, egy mezőn pedig egy gyönyörű nagy vörös róka nézelődött. Vörös téglás kisvárosokon repültünk át, közepükön anglikán templomokkal, mindenhol kis patakok, folyók, hidak zsilipek.

Napsütésben még szebb lehet.


Fél 11-kor már a belvárosban shoppingoltam, sajnos a piac nem volt nyitva mert bank holiday van, de minden más igen.
A New Street-i Tescoban vettem kaját, oriás garnélát, mert akciós volt, meg zöldborsót ami csak héj, meg egyéb nyalánkságokat.
Itthon sok minden történt amig nem voltam itt 5 napig. Újév napján a lányok felgyújtották a konyhát, ott felejtette valaki az olajat és kigyulladt, valaki rádobott egy konyharuhát amitől belobbant a tűzhely, iszonyú hangon visitott a riasztó, volt rohangálás a nagy füstben, mig Betty el nem oltotta a poroltóval. Ma takarították a port, más nyom nem maradt.
Itthon megsütöttem a rákokat oliván fokhagymásan, párolt borsóval friss ananásszal, sós vajas pici vastag palacsintákkal, ment utána egy pinacolada is, isteni volt.
Most itt kókadozom, hívott a Jessica, hogy holnap elvállalok-e egy napos helyettesítést, igent mondtam, várom, hogy megírja hová kell mennem.

Január 2

vidéki Anglia
Ezt tanultam ma:  Benedict tojás:.....a kolléganőm úgy készítette, hogy egy nagyon pici kerámia tálba beleütötte a tojást, hozzátett 2 evőkanál vizet, egy fóliával lefedte a tálkát, (hogy gőz legyen) és berakta a mikróba 1.20 percre. Csak lestem milyen ügyes volt és szuper lett. Hát megint tanultam valamit.
Vége ennek a munkának is. A végére ezt legalább megkedveltem. Klasz volt a ház, nagyon kedves volt a néni és a férje társaságát pedig külön élveztem. Nagyon intelligens bácsi.
Egész nap a télikertben üldögéltünk és mesélt. Bármi jött szóba, mindent tudott és örült hogy mesélhet.
Reggel nagyon mérges voltam a Suzanra, ő jött értem tegnap is, együtt mentünk dolgozni, de mivel késett, rátelefonáltam és én ébresztettem! Egy órát késtünk a melóból mert Yorkból jött. Mentem volna inkább taxival. Egyébként mutatta ma a háza képét, hát elájultam, egy nagy U alakú cottage-ban lakik egyedül, hatalmas mezők közepén. Falu sehol. Légi felvételről mutatta meg a házat. Mint egy földesúr és ezzel a kva jó fehér Audi cabrióval jár.
Ma felhivtam a cégem, hogy most szóljanak ha erre felé akarnak munkát adni, mert reggel visszafüstölök az első vonattal B-be. Remélem jön az a vonat amit kinéztem a transportdirect-en, mert holnap is bank holiday van. Ez lesz az utolsó és vége az ünnepeknek végre. Már nagyon várom. Holnap persze ha visszaérek, minden zárva lesz gondolom pedig kéne vásárolnom.
Reggelre rendeltem taxit is, 7.10-re, Mondtam neki, hogy nagyon pontos legyen mert vonathoz megyek. Elegem van az angolok pontatlanságából. Remélem holnap nem alszom el a vonaton hazafelé, mert Southhampton a végállomás! Irány a tengert! :-))) A vonatnak az a neve, hogy crosscountry....hát tényleg Skóciából jön.
Érdekes hogy amióta eljöttem otthonról nem fájt a fejem! Végig gondolkodtam mit csinálhatok másképp, itt nem eszem hagyma féléket, lehet nem bírja a gyomrom. vagy nem tudom mi.
Szuper, mától felmegy a vonatjegy ára, 6,2%-al most mutatják a tévében. Ez ugye magával vonz mindent. Közép Chilében most volt földrengés, 7,2-es!  (breaking news) Jól indul ez az év is.